Mobilitat urbana sostenible

La mobilitat del futur és elèctrica

En un escenari on la promoció de la mobilitat sostenible és una tasca obligatòria per a la societat, Saba continua impulsant el desenvolupament de la seva infraestructura de recàrrega per acompanyar el desplegament del vehicle elèctric.

El 31 de desembre del 2023, la companyia disposava de 1.280 punts de recàrrega a sis països, aproximadament la meitat dels quals impulsats per Saba a través d'aliances amb diferents proveïdors des de l'any 2018. En paral·lel, els aparcaments del Grup també acullen plataformes de càrrega promocionades per tercers. Aquest model de gestió dual permet a Saba augmentar considerablement la seva infraestructura de càrrega i cobrir la demanda de les diferents tipologies de clients.

Saba disposa de la modalitat de recàrrega semiràpida per a la rotació en general i de la càrrega vinculada per a abonats —amb el producte ParkElectric, que inclou plaça fixa amb punt de recàrrega—, així com solucions per a empreses (flotes de vehicles professionals i sharing elèctric). Addicionalment, es persegueix instal·lar punts de càrrega elèctrica superràpida en aquells aparcaments on es compti amb prou potència elèctrica contractada.

Saba continua impulsant el desenvolupament de la seva infraestructura de recàrrega per acompanyar el desplegament del vehicle elèctric

Consolidació del model el 2023

1.280
punts de recàrrega

606 Saba / 674 Tercers

817.000
Kg de CO2 evitat1

1 Dades obtingudes sobre 606 places a Espanya, Itàlia, Regne Unit, Portugal, Xile i Alemanya.

6
països

Una oportunitat per ampliar la infraestructura de recàrrega a Espanya

En el desplegament de nous punts de recàrrega, Saba sempre basa la seva oferta de servei dins dels límits actuals de potència elèctrica que hi ha contractats a cada aparcament. Sobre aquesta base es poden electrificar un màxim de 20, 30 o 40 places per estacionament, però no 100 o 200. Ampliar la potència a Espanya vol dir incórrer en un procés dilatat en temps i costos.

Per això, Saba sol·licita a les administracions agilitzar els tràmits i la capacitat per gestionar aquest augment de potència, i també majors ajudes econòmiques per compensar el cost de la inversió d'una nova escomesa elèctrica, així com els costos mensuals més grans de contractació de la potència.

La companyia valora molt positivament l'impacte dels Projectes estratègics per a la recuperació i la transformació econòmica (PERTE) i els ajuts que s'han prestat al sector de l'automoció a Espanya, però és imprescindible que s'ajudi així mateix al desplegament de la infraestructura de recàrrega elèctrica. Sense això, la penetració del vehicle elèctric quedarà limitada.

Tendència a l'alça a la xarxa
de carregadors Saba


La companyia, que té una de les xarxes de recàrrega més àmplies del sector, té la voluntat de continuar augmentant l'oferta de places disponibles sempre que es compleixin els requisits de viabilitat econòmica i una mínima demanda del mercat. El 2023, va tenir especial rellevància la instal·lació de places de recàrrega en aparcaments d'Itàlia i el Regne Unit per primera vegada al Grup i l'augment dels carregadors operatius a Portugal, Espanya i Xile.

Pel que fa al temps de recàrrega, l'operativa dels carregadors va créixer un 62% respecte a l'any anterior. Aquest increment coincideix amb l'augment del nombre de carregadors operatius i, addicionalment, reflecteix el pes més important del client recurrent, sobretot a Espanya, on Saba té més experiència i el servei està més estès.




1.2 milions de kWh1

destinats a la recàrrega de vehicles elèctrics el 2023

(+46% respecte a 2022)

1 Dades obtingudes sobre 606 places a Espanya, Itàlia, Regne Unit, Portugal, Xile i Alemanya.


Durant el 2023 es van destinar 1.194.790 kWh (817.833 KWh el 2022) a la recàrrega de vehicles elèctrics estacionats als nostres aparcaments, un 46% superior a la xifra del 2022, impulsat per un augment de l'oferta i un major ús. Cal destacar el creixement a Portugal, país que ha promogut amb èxit la transició a la mobilitat elèctrica, com s'evidencia en el percentatge de vendes de vehicles elèctrics endollables, superior al 30% el 2023. A Xile, destaca l'acord amb una empresa dedicada al repartiment d'última milla amb vehicles elèctrics. D'altra banda, esmentar també la bona acollida al Regne Unit en el primer any d'ús.

L'augment dels kWh lliurats contribueix a l'augment de Kg de CO2 evitat, superior en un 33% a l'any anterior, conseqüència de l'evident i sostingut suport que Saba està oferint al desenvolupament del vehicle elèctric als entorns urbans on opera.

Aliats estratègics en la transició a la mobilitat elèctrica

Totes les velocitats de càrrega

Ultraràpida, ràpida i semiràpida.

Opcions per a rotació i abonats

ParkElectric, la solució de càrrega vinculada.

Solucions per a sharing i flotes

Potenciem el desplegament del vehicle elèctric per a empreses.

Aparcaments zero emissions

Instal·lacions equipades amb panells fotovoltaics i acumuladors d'energia que minimitzen el consum.

Battery station

Una infraestructura única per a models d'intercanvi de bateries.

Mobilitat unipersonal

Opcions per a càrrega de bicicletes, motos o altres VMP.

Aparcaments fotovoltaics: autoconsum i zero emissions


La instal·lació de panells fotovoltaics o solars a les cobertes d'aparcaments en superfície és una tendència a països que gaudeixen d'una gran quantitat d'hores de sol, com podria ser el cas d'Espanya, Portugal i Itàlia dins del perímetre del grup Saba. Amb això s'aconsegueix treure el màxim rendiment d'una energia renovable alhora que es genera electricitat per mitjà d'una font neta. El model d'explotació d'aquestes instal·lacions varia en funció del país i les necessitats de l'aparcament (amb connexió o no a la xarxa, d'autoconsum, amb bateries que acumulen l'energia, etc.).

El 2021, Saba va dur a terme una primera prova pilot a l'aparcament Saba Estádio Universitário de Lisboa amb una marquesina equipada amb 27 plaques fotovoltaiques. Després d'avaluar-ne el rendiment, la companyia va replicar el model l'any 2023 a Saba Palácio da Justiça, també a Lisboa, amb una instal·lació capaç de generar 21 kWh.

També el 2023, es va posar en marxa a Saba Pl. d’Europa (Platja d’Aro, España) una instal·lació amb 120 panells fotovoltaics que combinats amb la instal·lació d'acumuladors d'energia ofereixen una capacitat de 50 kWh. Aquest fet permet a l’aparcament dotar d’electricitat les 10 places elèctriques (que es poden ampliar en el futur en funció de la demanda) i utilitzar l’excedent per alimentar els diferents sistemes operatius.

Ja el 2024, Saba ha continuat el seu recorregut en aquest camp amb dues noves instal·lacions a Espanya. La primera, a Saba Hospital de Sant Pau (Barcelona) i la segona a Saba Santa Catalina, a Las Palmas de Gran Canaria. Cadascuna produeix al voltant de 60 kWh i arriben a una superfície combinada de 500 m2.

Saba seguirà analitzant la possibilitat de desplegar noves instal·lacions fotovoltaiques a diferents països malgrat no comptar amb una gran xarxa d'aparcaments en superfície, fet que compensa amb la possibilitat de cobrir rampes d'accés o sortida, així com cobertes d'aparcaments en alçada. Aquestes solucions apropen Saba cap a un model d'aparcament amb zero emissions i que pot alimentar la seva operativa a través de l'autoconsum.

Marquesines fotovoltaiques a Saba Palácio da Justiça (Lisboa), a Saba Hospital de Sant Pau (Barcelona) i Saba Pl. d'Europa, Platja d'Aro (Girona).