05 | La sostenibilitat a Saba

Política de la companyia

La política de Saba integra el compromís, la responsabilitat i la participació activa amb la societat i el territori com una part imprescindible de la filosofia de gestió i desenvolupament de la companyia.

El conjunt de l’organització participa i col·labora, en la mesura del possible, en la implementació de la cultura de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) establerta. La forma de treballar de Saba és un projecte compartit de compromís traduït en servei al client, implicació i responsabilitat amb tots els territoris en els que opera i ser part activa en el progrés de la ciutat. Tot això, juntament amb la identitat de marca, els aspectes socials i ètics, conformen els elements diferenciadors de Saba. La integració i consolidació de la RSC en el negoci permet enfortir la transparència i la correcta gestió dels grups d’interès. De fet, el full de ruta que marca l’estratègia de sostenibilitat està alineat amb els GRI standards.

Principals actuacions

Per a Saba, la creació de valor per a la societat i el medi ambient és una prioritat. Per aquest motiu, s’esforça per mantenir una estratègia de sostenibilitat sòlida i gestionar de forma idònia els aspectes de major rellevància de caràcter econòmic, ambiental i social. Durant l’exercici 2018, la companyia ha reiterat el seu suport a projectes com el Pacte Global de les Nacions Unides (UN Global Compact), la major iniciativa voluntària en matèria de Responsabilitat Social Corporativa al món, que compta amb més de 13.000 entitats en 170 països.

Precisament, d’aquest Pacte se’n desprèn l’Agenda 2030, que desgrana els objectius de la comunitat internacional en el període 2016-2030 per eradicar la pobresa i afavorir un desenvolupament sostenible i igualitari. Saba exerceix la seva activitat en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, per a maximitzar l’impacte positiu i minimitzar el negatiu. Un any més, la companyia treballa per fer d’aquests principis part de l’estratègia, la cultura i les accions quotidianes del negoci, així com involucrar-se en projectes cooperatius que contribueixen als objectius més amplis de desenvolupament.

Per la pròpia naturalesa del negoci, l’activitat de Saba es duu a terme tenint en compte especialment els objectius que tenen relació amb l’acció pel clima, en la línia de les accions per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes; les ciutats i comunitats sostenibles, amb el desenvolupament de solucions en l’àmbit de la mobilitat urbana; i la innovació, millora i tecnologia de les infraestructures.

Malgrat això, per tenir una visió integral de futur i continuar amb el model d’empresa sostenible que aspira a ser, és necessari tenir en compte també la resta d’objectius. La salut i el benestar dels treballadors, clients i col·laboradors, reforçant la prevenció de riscos laborals i la instal·lació de recursos com desfibril·ladors; contribuir amb els col·lectius més desfavorits és l’aposta de Saba per la fi de la pobresa. Per un altre costat, la pauta d’un Pla d’Igualtat per aconseguir la paritat de gènere; involucrar-se amb la societat oferint treball digne, apostant pels contractes fixes per a fomentar el creixement econòmic; i aliances de referència amb la finalitat d’aconseguir els objectius proposats, com associar-se a la Societat Espanyola de Compliance (ASCOM). En definitiva, la innovació social i el desenvolupament formen part de l’ADN de Saba, de forma que el compliment dels ODS és la millor forma que la companyia sigui socialment responsable.

Medi ambient

Des de 2011, Saba ha posat en marxa una sèrie d’actuacions identificades com les millors pràctiques en termes d’eficiència energètica i mediambientals. Es tradueix precisament en més estalvi, optimització de la gestió i, en definitiva, en consolidar la marca Saba com un operador industrial de referència compromès amb la sostenibilitat. La política de la companyia estableix invertir recursos econòmics en un manteniment més eficient que minimitzi les emissions de CO2 a través de la millora dels processos i la compra d’equips energèticament eficients, d’acord amb la legislació vigent, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte mediambiental de l’activitat.

Eficiència energètica

El propòsit de Saba és implementar accions que minimitzin les emissions de CO2 derivades de l’activitat, amb una clara aposta per la mobilitat sostenible. En el marc de directrius i eines sobre les que s’estableixen les polítiques del Grup, la companyia disposa d’una plataforma denominada “Monitor”, ja implantada en més del 90% de la xarxa, com a sistema de control dels consums mitjançant el monitoratge en temps real de les instal·lacions, que és bàsic per al bon funcionament del Sistema d’Eficiència Energètic ja implantat i que es tradueix en un major estalvi en el consum.

Així mateix, Saba ha creat un e-learning de formació i sensibilització en matèria de medi ambient i eficiència energètica, pel correcte aprenentatge dels seus empleats pel que fa a l’estalvi de consum elèctric. Respon a accions concretes com la il·luminació LED, la instal·lació d’ascensors d’alta eficiència energètica o l’ús de vehicles elèctrics per activitats durant l’horari laboral. També cal destacar un disseny de les instal·lacions més eficient creant models de construcció i manteniment específics.

El 2018, Saba ha obtingut la certificació energètica ISO 50001 a Espanya i Itàlia, convertint-se en la primera empresa del sector d’aparcaments en aconseguir-la i, a més, s’ha impulsat un procés per implantar-la a la resta de països on opera. La distinció és el resultat del pla d’eficiència energètic implementat per la companyia durant els últims anys. Des de 2018 i amb una validesa de tres anys, Saba està immersa en el projecte META, ideat per a incorporar millores que incideixin en el comportament energètic, l’estalvi del consum i el canvi climàtic.

Petjada de carboni

Des de la seva refundació el 2011, Saba calcula anualment la seva petjada de carboni amb l’objectiu de conèixer l’impacte de l’empresa sobre el canvi climàtic, així com l’evolució de les emissions. Aquest impacte es mesura mitjançant un inventari en el que s’estableixen els límits operacionals d’acord amb el que s’estableix a “The Greenhouse Gas Protocol”, a Corporate Accounting and Reporting Standard i en les directrius de l’ISO 1406-1:2012.

La petjada de carboni s’organitza en abasts segons els grau d’incidència que l’activitat pugui tenir sobre cadascun d’ells. L’abast 1 fa referència al gasoli de les flotes de vehicles i a les fuites de gasos refrigerants; l’abast 2 al consum elèctric; i l’abast 3 a la compra de béns i serveis relacionats amb l’activitat i els residus emesos.

Amb la finalitat de continuar implantant mesures de reducció més eficients i avançar cap a l’excel·lència en sostenibilitat, Saba s’ha sotmès, de forma voluntària i per quart any consecutiu, a una verificació del càlcul de la petjada de carboni per un tercer independent, sempre amb la convicció d’oferir la màxima transparència i un anàlisis exhaustiu de les dades. El resultat d’aquest càlcul revela que un 95% de les emissions del Grup són derivades del consum energètic (abast 2), que el 2018 s’ha reduït en un 3% respecte el 2017 gràcies a les mesures d’eficiència energètica.

El resultat de les emissions totals de CO2 durant el 2018, se situa en 9,6 t, el que suposa una reducció del 25% respecte a la dada recollida el 2017. Aquesta important caiguda en les emissions respon a una modificació del càlcul de la petjada de carboni, que en anys anteriors es feia en base al Factor d’Emissió d’electricitat publicat per la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) per Espanya i al de l’Agència Internacional de l’Energia (IEA) per Itàlia, Portugal i Xile. Degut a un canvi en la modalitat del reporting, s’ha aplicat el mateix valor per tots els països Saba, publicat per la IEA.

El concepte clau és innovar reduint el consum. Ser responsable amb el medi ambient no només és rellevant des del punt de vista de la sostenibilitat, sinó que és crític des de la perspectiva empresarial de Saba: no és possible una mobilitat sostenible sense un apropiat enfocament en estalvi d’energia, reducció d’emissions i adaptació al canvi climàtic.

CONSUM
D'ELECTRICITAT
2018

-3%

Equip humà

Les persones que conformen Saba són la base essencial per sostenir el que es podria denominar com l’estil Saba: cultura de servei al client, compromís amb l’entorn, responsabilitat i honestedat amb els proveïdors i implicació amb la societat. La companyia treballa per garantir la igualtat d’oportunitats i la no discriminació per raó de gènere, raça, país d’origen, religió o edat. Per això, Saba treballa a diari per aconseguir l’excel·lència en la gestió dels recursos humans, vetllant per mantenir una adequada alineació entre les necessitats dels seus professionals i els objectius estratègics de la companyia i fomentar una relació de compromís mutu per tal de progressar conjuntament.

El creixement i l’expansió recent de Saba han vingut acompanyats d’un substancial augment de la plantilla, distribuïda en cadascun dels països en els que opera. Un dels eixos d’actuació principals de la companyia és assegurar un treball digne i amb condicions laborals òptimes, pel que any rere any augmenten els contractes fixes en comparació amb els eventuals.

La importància de les persones per aconseguir l’èxit de l’organització també passa per oferir oportunitats de creixement i de desenvolupament professional, així com incloure diversitat de personal com a font de riquesa per a la innovació i l’aprenentatge conjunt. D’aquesta manera, s’intenta arribar a una distribució de la plantilla per rangs d’edat de forma equitativa; actualment, els treballadors de Saba se situen en una edat mitjana d’uns 40 anys.

Saba és conscient que la formació i el desenvolupament professional juga un paper clau en el procés de creació de valor. Per aquest motiu, anualment s’implementa el Pla de Formació en el que es treballen aspectes vinculats als coneixements operatius relatius al propi negoci i aquells que fan referència a les habilitats professionals. Amb aquest objectiu, el 2018 s’ha posat en marxa la plataforma de formació e-learning Campus Saba, amb una mitjana de més de 24.700 hores de formació impartides.

DISTRIBUCIÓ DE LA PLANTILLA PER GÈNERE

No s’inclouen els empleats a República Txeca perquè el país es va incorporar el 2019.
69%
Places
31%
Places

CONTRACTES INDEFINITS

No s’inclouen els empleats dels nous països Saba.
84%

Accions socials i vinculació amb el territori

És un fet que les ciutats i la societat evolucionen constantment, i amb ells ho fa Saba. La companyia està immersa permanentment en un procés de revisió, reformulació i desenvolupament per adaptar-se a les necessitats dels clients i dels ciutadans, sempre orientada a la qualitat de servei i a la vinculació dels territoris en els que opera.

Des del seu naixement, l’estil Saba sempre s’ha mantingut amb el compromís de ser partícip de l’evolució de les ciutats i contribuir a la sostenibilitat i a la responsabilitat empresarial. En aquest eix d’actuació, la companyia col·labora amb projectes de Responsabilitat Social Corporativa que actuen en els països en els que té actius. A més del recolzament a projectes d’àmbit cultural i social, Saba contribueix amb els col·lectius més desfavorits i amb les organitzacions que operen per a la millor convivència en les ciutats.

Precisament en aquesta categoria, destaquen les col·laboracions amb Càrites, per al reforç educatiu i pedagògic i l’ajuda a mares sense recursos; la Fundació Pere Tarrés, la Fundació Roger Torné i Aldeas Infantiles, amb la contribució a programes per a nens en risc d’exclusió social.

El compromís amb la societat és un dels eixos d’actuació principals de la companyia, marc que dona cabuda a la col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu, en el projecte SJD Pediatric Cancer Center Barcelona; i amb l’Hospital Vall d’Hebron, en la iniciativa del Centre de Neonatologia Avançada, ambdós a Barcelona. La vinculació amb el territori, un altre dels fulls de ruta de la companyia, permet contribuir amb el medi ambient mitjançant fundacions com Plant-for-the-Planet.

En aquest sentit, Saba estén la mà a la cooperació amb la inclusió laboral. Com a eina de suport, la companyia ofereix orientació professional i acadèmica al servei de l’alumnat, professorat i centres educatius, organitzant visites a les instal·lacions mitjançant iniciatives com el Projecte de Vida Professional impulsat per l’Ajuntament de Barcelona. Així mateix, destaca la col·laboració amb la Fundació Envera, per a la integració sociolaboral de persones amb discapacitat; o el programa “Incorpora” de La Caixa. Saba no només dóna suport a associacions externes, sinó que també aplica la cultura de l’inclusió laboral de persones en risc d’exclusió en la seva pròpia organització.

keyboard_arrow_up