Saba identifica els aspectes mediambientals derivats de la seva activitat, fent una profunda anàlisi en el seu mapa de processos, i mesura els seus impactes a través del càlcul de la petjada de carboni segons estàndards reconeguts internacionalment i verifica aquest càlcul a través d'una tercera part qualificada. Aquest exercici permet perfilar objectius més adequats i implementar accions que contribueixin a lluitar contra el canvi climàtic. En aquest sentit, Saba incorpora aquesta idea com a part de la seva estratègia empresarial, impulsant iniciatives que contribueixin a avançar en la transició ecològica i envers una economia baixa en emissions de carboni.
ESG: Sostenibilitat
Medi Ambient
Iniciatives significatives
Sistema de Gestió Energètica i Certificació
El Grup compta amb normatives en medi ambient (ISO 14001) a Espanya, Itàlia, Portugal, Xile i el Regne Unit. Així mateix, compta amb la certificació en Eficiència Energètica (ISO 50001) a Espanya, Itàlia, Portugal i Xile, estant prevista la seva implantació a curt i mitjà termini a la resta de països.
Formació
Saba treballa contínuament en la transformació digital dels seus processos, i ha implementat un pla de formació híbrid, tant presencial com online, que permet sensibilitzar tota la plantilla i promoure campanyes dirigides a desplegar conductes més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient: gestió de residus, eficiència energètica, protocol d'emergència, impacte ambiental, entre d'altres qüestions.
Monitoratge de les instal·lacions
La companyia disposa d'un sistema de control i gestió dels consums que permet el monitoratge de les instal·lacions en temps real (consum, potència, intensitat), el registre de l'energia consumida a cada aparcament, així com el registre de les tendències de consums i la posterior anàlisi dels desviaments per tal de determinar mesures correctores. Implantat a Espanya, Itàlia, Portugal i Xile, s'estendrà a la resta dels països del Grup els propers anys.
Estalvi energètic
Saba impulsa i implementa diferents accions per incidir directament en l'estalvi del consum elèctric, i s'està treballant per fer-lo extensible a la resta de països a curt i mitjà termini.
Canvi de lluminària a tecnologia LED programable
Instal·lació d'ascensors d'alta eficiència energètica
Bateries de condensadors
Renovació per equips de ventilació més eficients energèticament
Aquestes accions ja estan implementades en aparcaments d'Espanya, Itàlia, Portugal, Xile i el Regne Unit, i es segueix treballant en més centres i en la seva extensió a la resta de països.
El 2022, ja s'han iniciat treballs de renovació de lluminària LED de 2ª generació, substituint antics LEDs per nous models encara més eficients. A mesura que els elements LED instal·lats arribin a la fi de la seva vida útil s'aniran substituint per components més eficients.
A totes aquestes mesures, cal sumar el disseny de les instal·lacions, en què es tenen en compte les millores que incideixen en el comportament energètic, l'estalvi dels consums i el canvi climàtic; impulsar el vehicle elèctric o l'aposta decidida de la companyia per la distribució urbana sostenible de mercaderies.
Petjada de carboni
Per conèixer-ne l'impacte mediambiental, identificar línies de mitigació, així com fer partícips els seus grups d'interès, el Grup calcula i verifica cada any l'empremta de carboni de la seva activitat organitzant les fonts emissores en abasts, basant-se en el grau d'incidència que l'activitat pot tenir sobre aquests.
Canvi climàtic1
Saba considera que el canvi climàtic és un repte ambiental a nivell global i es compromet a oferir als seus clients productes i serveis energètics ecoeficients i menys intensius en CO2 per contribuir a la mitigació del canvi climàtic i a la transició energètica.
Les línies estratègiques principals d'actuació en matèria de clima per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEI) són:
Renovació de
l'equipament
Monitorització
dels consums
Reducció de la petjada de carboni
1 Indicadors dada real de gener a setembre i dada estimativa doctubre a desembre.
Per a la gestió del canvi climàtic, a més de l'eina de gestió del risc de canvi climàtic, es duu a terme el mesurament, el control i el seguiment de les emissions de GEH i dels plans operatius desenvolupats per reduir-les. El compromís amb la transparència i difusió de la informació relativa al canvi climàtic es materialitza en la publicació dels resultats als diferents canals de comunicació externa de la companyia.
Les mesures i les accions adoptades per l'organització permeten avançar en la transició ecològica, cap a una economia baixa en carboni, minimitzant les emissions de CO2 derivades de l'activitat pròpia de Saba. En el futur, el Grup continuarà ferm en el propòsit de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, impulsant noves iniciatives i fent un esforç per millorar la captura de dades i afegir més informació per al càlcul de l'empremta de carboni.
El 2022, Saba ha aconseguit reduir en un 16% les emissions de CO2 respecte l'exercici anterior.
El 2022, Saba ha aconseguit reduir en un 16% les emissions de CO2 respecte l'exercici anterior
El càlcul1 d'emissions dels dos darrers anys en cadascun dels abasts és:
Emissions
Mesures en tCO2eq a 31 de desembre de 2022
Tipologia d'emissions:
Abast 1:
Gasoil C, gasoil de la flota de vehicles i gasos refrigerants.
Abast 2:
Consum elèctric.
Abast 3:
Compra de béns i serveis (consum d'aigua, paper, tòner), residus perillosos i no perillosos, viatges corporatius i transport i distribució.