ESG: Sostenibilitat

Govern
corporatiu

El respecte dels drets humans és una de les principals obligacions que Saba assumeix en el desenvolupament de les seves operacions i actuacions. El Grup pren com a referència la normativa disposada en els principis rectors sobre empreses i drets humans de les Nacions Unides i en les línies directrius de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). Així mateix, es remet a les principals convencions de l'Organització Internacional del Treball (OIT) per a l'àmbit de drets laborals i, en general, se segueixen de manera estricta les exigències legals pròpies de cada país on Saba opera.

Saba disposa d'un Codi Ètic, aprovat l'any 2013, que estableix l'esquema moral de referència que ha de regir el comportament de la companyia i dels seus empleats, el qual està disponible a la pàgina web corporativa.

Tal com s'estableix a l'article 5 del Codi Ètic, Saba assumeix el compromís d'actuar en tot moment d'acord amb la legislació vigent i amb respecte cap als drets humans i les llibertats de les persones. De manera específica, pel que fa al respecte als drets humans, en el seu article 6, el Codi Ètic estableix que Saba no accepta cap comportament en el tracte amb consumidors o terceres persones que pugui interpretar-se com una discriminació per raó de raça, ètnia, gènere, religió, orientació sexual, afiliació sindical, idees polítiques, conviccions, origen social, situació familiar o discapacitat, a més de comportaments intimidadors o ofensius. Saba disposa també d'un Protocol de Prevenció i Actuació davant de l'Assetjament Laboral i/o Sexual a disposició de tots els empleats.

En el desenvolupament dels principis del Codi Ètic, Saba ha aprovat una política de prevenció de la corrupció i de relacions i atencions amb l'Administració pública i amb tercers, així com una normativa interna de desenvolupament d'aquesta política, per tal de fixar els criteris que les empreses que configuren el Grup han de complir en el tracte amb l'administració pública i els funcionaris i autoritats, tant nacionals com estrangers, i en les seves relacions amb altres empreses.

Objectius de la normativa interna de
Prevenció de la Corrupció



  • Establir principis d'actuació per als empleats en el seu tracte amb autoritats públiques i empreses privades.
  • Protegir la lliure competència i concurrència en l'adquisició i/o lliurament de béns i/o serveis
  • Fixar la tolerància zero amb la corrupció, tant en les relacions amb l'administració com en les relacions de negocis privades.


El Codi Ètic i la Política Anticorrupció és aplicable a tots els empleats d'empreses d'Espanya, Itàlia, Portugal, Xile, Regne Unit, Alemanya, Eslovàquia, República Txeca i Andorra, en què el Grup tingui majoria o exerceixi el control, tot això sense perjudici de les adequacions que puguin realitzar-se a la normativa a fi de respectar la legislació específica pròpia de cadascun dels països on s'ubiquin aquestes empreses. Té caràcter vinculant per als membres dels Òrgans d'Administració de Saba, els seus directius i tots els seus empleats. El comportament de tots els empleats ha de ser absolutament respectuós amb les disposicions legals vigents en qualsevol part de món a la qual Saba porti a terme la seva activitat.

Diligència deguda

Des de 2011, Saba ha aprovat i implementat diferents normatives i procediments en la línia de consolidar la transparència, l'eficiència, la responsabilitat i la sostenibilitat com els pilars bàsics que guien l'actuació de la companyia. De la mateixa manera, una sèrie de mesures per a la prevenció de delictes.


  • Manual de Prevenció de Delictes, aprovat en la seva versió inicial pel Consell d'Administració de Saba Infraestructuras el març del 2017, i actualitzat el 2019 i el 2021.

  • Actualització de la Matriu de Riscos penals de Saba i dels controls existents i del Manual de Prevenció de Delictes. Extensió a tots els països d'actuació de la companyia.
  • Estructura de control del Model de Prevenció.
    - Consell d'Administració.
    - Comitè Ètic.
    - Comissió de Prevenció de Riscos Penals. - Canal Ètic. Mitjançant el qual es poden comunicar indicis o sospites de comportaments contraris a la legalitat o una infracció del Codi Ètic.
  • Formació específica per als empleats, via presencial i també telemàtica a través del Campus Saba. Durant el 2022 s'han impartit 168 hores de formació, 87 hores a través de la plataforma e-learning i 81 hores com a formació presencial a Espanya.
  • Pertinença a ASCOM (Associació Espanyola de Compliance) des del 2018.
  • Actuacions a països del grup Saba. Pel que fa a la resta de països, Portugal, Xile i Itàlia (aquest darrer, a través de “Modello di organizzazione”) disposen d'un model de prevenció adaptat sobre la base dels possibles delictes imputables a cadascuna de les jurisdiccions i controls existents a cada país, així com dels seus propis canals de denúncia. Addicionalment, hi ha comitès ètics locals que també es reuneixen periòdicament i que reporten al Comitè Ètic d'Espanya i disposen dels seus corresponents canals de denúncies. A Portugal, Itàlia i Xile també es fan sessions formatives per tal de sensibilitzar en aquest àmbit.