El 2017, els ingressos d’explotació del perímetre de gestió de Saba se situen en els 213 milions d’euros (+3,7%), mentre que l’EBITDA arriba als 100 milions d’euros (+5,7%), amb un marge del 47%, que ha evolucionat de manera creixent en els últims anys i que és el més alt de tot el sector a nivell internacional. Destaca l’aportació a l’EBITDA dels projectes incorporats al Grup en els darrers exercicis (Bamsa i Adif a Espanya i CPE a Portugal). Al tancament del 2017, l’EBITDA d’aquest nou perímetre s’eleva al 42,5% del total i explica el 63% de millora interanual.
Les principals magnituds de Saba reflecteixen, per una banda, aquest bon comportament del negoci i, per l’altra, els esforços realitzats pel conjunt de l’organització a l’hora d’incrementar l’eficiència operativa del negoci, d’implantar iniciatives que permetin a la companyia convertir-se en referència del sector, amb un èmfasi particular en els nous sistemes de suport, noves tecnologies i eficiència energètica, a més de noves fórmules i iniciatives comercials, i a l’hora de desenvolupar una gestió activa dels contractes, amb un enfocament envers el creixement. Saba va invertir 34 milions d’euros durant l’exercici de 2017, dels quals 21 milions d’euros es van destinar a expansió.
Com en exercicis anteriors, Saba continua amb les seves mesures d’optimització i gestió de les despeses. L’adequació dels canals de comercialització, amb especial èmfasi en la via digital, així com dels productes a les demandes actuals, confirma una línia de treball orientada a la millora continuada que s’ha de traduir en una major rendibilitat. Les tradicionals polítiques de creixement selectiu, basat en criteris i rendibilitat i seguretat econòmica i jurídica, així com les accions orientades a la gestió eficient de les explotacions i la innovació tecnològica, continuen formant part dels vectors d’actuació de Saba.
MAGNITUDS ECONÒMIQUES DE GESTIÓ 2017 /MILIONS €
Ingressos
EBITDA
INGRESSOS PER PAÍS 2017
SITUACIÓ FINANCERA
L’estructura financera del Grup busca limitar els riscos derivats de la incertesa dels mercats financers tractant de minimitzar els efectes potencialment adversos sobre la rendibilitat financera. Durant l’any 2017, la companyia ha continuat treballant per disposar de les eines i la flexibilitat que li permetin poder continuar amb el seu objectiu de creixement i diversificació. En aquest sentit, el Grup avalua de manera permanent la seva estructura financera i, de la mateixa manera, ha d’estar en condicions de poder millorar-la sempre i en tot moment, segons el context de mercat i la seva pròpia evolució.
En aquest sentit, Saba ha emprès el 2017 un procés de millora dels finançaments existents en el perímetre d’aparcaments a Europa (Club Deal) i Xile, que es tradueixen principalment en millors condicions de preu, ampliant en el cas de Xile la capacitat d’endeutament addicional, a més de millorar la disposició de caixa futura, entre d’altres aspectes. D’altra banda i en la mateixa línia de millora de les condicions de l’estructura financera de la companyia, també es va tancar el 2017 una ampliació de cobertures de tipus d’interès.
Els actius totals de Saba a 31 de desembre de 2017 arriben als 1.397 milions d’euros. El patrimoni net consolidat a 31 de desembre de 2017 ascendeix a 554 milions d’euros, mentre que el deute financer brut (deute financer comptable sense passiu per derivats) se situa en 532 milions d’euros (553 milions d’euros el 2016) i el deute financer net en 330 milions d’euros, 26 milions menys respecte al tancament de 2016. Pel que fa a la distribució del deute, al tancament de l’exercici 2017 el deute a llarg termini representa més del 90%, mentre que el venciment mitjà del mateix se situa al 2021.
Balanç consolidat
a 31 de desembre 2017 / Milions €
(*) Deute financer comptable, sense passiu per derivats.
Per minimitzar l’exposició al risc del tipus d’interès, Saba manté un alt percentatge del deute en tipus fix o fixat a través de cobertures, del 75%, per la qual cosa no s’estima que eventuals variacions en els tipus d’interès puguin tenir un impacte significatiu en els comptes de la companyia.
GESTIÓ DEL RISC DE NEGOCI
Saba té establerta una Política de Gestió de Riscos basada en una metodologia d’identificació, anàlisi i avaluació dels diversos riscos del negoci. Com a risc s’entén aquell esdeveniment que pot impactar negativament en el compliment dels objectius estratègics del Grup. Entre els riscos que Saba té detectats com de caràcter inherent i prioritari destaquen:
Maduresa de les concessions. Donat el caràcter propi de les mateixes, la vida mitjana marca un horitzó temporal concret que Saba treballa per ampliar a base de renovacions, incorporació de nous contractes de concessió i altres mesures de caràcter anàleg.
Regulador. Aquest risc pot suposar la necessitat d’incórrer en costos o inversions addicionals a les previstes inicialment, introduint un factor de volatilitat en els resultats. Saba manté una política proactiva orientada a oferir propostes d’acord a les noves demandes que afecten el sector, que comportin tant una resposta factible a aquestes necessitats i que incorporin alhora mesures de reequilibri financer.
Demanda de clients. El context macroeconòmic pot afectar de manera molt significativa el negoci del Grup. La crisi econòmica de finals de 2008 és un bon exemple de l’impacte en la demanda de la contracció econòmica que han hagut d’afrontar les famílies. La resposta de Saba ha anat en la línia de potenciar noves fonts d’ingressos, millorar les tradicionals mitjançant una millor adequació a les necessitats de la demanda i implementar mesures d’eficiència compatibles amb la qualitat d’un servei diferenciat que identifiqui la marca.
Risc país. Tradicionalment, Saba ha orientat la seva diversificació geogràfica cap a territoris amb estabilitat econòmica i jurídica.
ACCIONARIAT DE SABA
a 31 de desembre de 2017
CAPITAL SOCIAL I ACCIONISTES
El 31 de desembre de 2017, Saba Infraestructures manté un capital social de 739.037.783 accions ordinàries, pertanyents a una única classe i sèrie, representades en anotacions a compte, de 0,10 euros de valor nominal cadascuna, totalment subscrites i desemborsades. A data de tancament de l’exercici, la Societat no té accions pròpies en autocartera.
Actualment, Saba compta amb aproximadament 3.500 accionistes, que representen l’1,2% de l’estructura accionarial. L’Oficina de l’Accionista està al servei dels accionistes de la companyia per atendre’ls en totes aquelles qüestions que els puguin ser d’interès. Amb una gestió clarament orientada a la qualitat de servei, l’Oficina de l’Accionista va donar resposta el 2017 a 390 consultes, la meitat de les quals relacionades amb el procés de compra-venda d’accions i un 23% vinculades a sol·licituds d’informació en relació a les Juntes Generals celebrades.