03
Som
SABA

Govern Corporatiu

Saba és un projecte a llarg termini, amb visió industrial, i amb el servei al client com a factor diferenciador
keyboard_arrow_down

Saba manté la voluntat de consolidar transparència, eficiència, responsabilitat i sostenibilitat com a pilars bàsics que guien l’actuació de la companyia i que a través dels seus Òrgans de Govern es canalitzin al conjunt de l’organització. En aquest sentit, des de la creació de Saba el 2011, els seus Òrgans de Govern mantenen com a principals vectors d’actuació la vigilància de la direcció i supervisió de la Societat, i deleguen al seu Conseller Delegat la responsabilitat de les operacions diàries. Tot, sota un denominador comú: el convenciment que les companyies han de ser gestionades de manera adequada i ser part activa dels diferents territoris on operen, del seu creixement i, en definitiva, del seu progrés.

La companyia treballa de manera constant per implantar les millors pràctiques en matèria de Govern Corporatiu en una doble direcció. D’una banda, assegurar el compliment estricte de la normativa i, de l’altra, dotar tota l’estructura de l’organització i, de la mateixa manera, els seus grups d’interès, d’un sistema integrador de seguretat i valor.

Saba involucra tota l’organització amb les millors pràctiques de Bon Govern Corporatiu i estableix vies de comunicació amb la Missió, els Valors, el Codi Ètic i l’estratègia de negoci i desenvolupament, a més del reforç de la interacció amb els grups d’interès, cosa que permet, per tant, obtenir un feedback constant i alinear així l’acompliment de l’activitat de Saba amb les expectatives en matèries com ara qualitat, informació o transparència. Saba s’ha incorporat a ASCOM, Associació Espanyola de Compliance, sense ànim de lucre i creada el 2014 amb l’objectiu de professionalitzar aquesta funció i d’establir un canal d’interlocució amb les institucions.

ACTUACIONS DE SABA EN CONDUCTA ÈTICA

Des de 2011, Saba ha aprovat i implementat diferents normatives i procediments en la línia de consolidar la transparència, l’eficiència, la responsabilitat i la sostenibilitat com els pilars bàsics que guien l’actuació de la companyia. De la mateixa manera, una sèrie de mesures per a la prevenció de delictes:

  • Aprovació del Codi Ètic i la seva extensió a les filials del Grup
  • Difusió del Codi Ètic a tota la plantilla de Saba
  • Creació del Canal Ètic (canal de denúncies)
  • Constitució del Comitè Ètic
  • Model de Prevenció de Delictes
  • Constitució de la Comissió de Prevenció de Delictes Penals

Codi Ètic

El nostre entorn social exigeix que les empreses es comportin com a subjectes socialment responsables, implicant un compromís amb valors com el medi ambient, el respecte mutu, la cooperació i el diàleg, però també una obligació prioritària amb el compliment de la llei, els principis ètics i el respecte als drets humans. En aquest sentit, el Codi Ètic de Saba, aprovat el 2013, té com a missió assegurar el nostre deure amb la llei i els valors més positius de la nostra societat.

El Codi Ètic és d’aplicació a Saba i a les empreses que controla, tant a Espanya com als altres països en què està present, tot això sense perjudici de les adequacions que puguin realitzar-se amb la finalitat de respectar la legislació específica pròpia de cada un dels països on s’ubiquen aquestes empreses. Té caràcter vinculant per als membres dels Òrgans d’Administració de Saba, els seus directius i tots els seus empleats.

Model de Prevenció de Delictes

El Manual de Prevenció de Delictes, aprovat el 2017, respon a les últimes modificacions normatives produïdes en matèria penal, basant-se en els sistemes de control existents i aquells que, a causa de la revisió duta a terme com a conseqüència del que estipula l’article 31 del Codi Penal, s’han reforçat o introduït a Saba per complir amb la finalitat de prevenir la comissió de delictes dins el Grup. Saba vetllarà per establir els mitjans de coordinació adequats per estendre i donar a conèixer el Manual a tots els països d’actuació de les companyies, per tal d’atorgar així homogeneïtzació i coherència a la difusió de les bones pràctiques a Saba. De moment, i a més d’Espanya, ja ha quedat implantat a Portugal.

Els objectius fonamentals del Model de Prevenció de Delictes passen per:

  • Establir un sistema de prevenció i control adreçat a reduir el risc de comissió de delictes.
  • Deixar constància expressa i pública de la condemna categòrica de Saba a qualsevol tipus de comportament il·legal, i/o contrari als principis ètics que es configuren com a valors clau del grup Saba.
  • Establir mesures de control adequades que permetin a Saba prevenir la comissió de delictes.
  • Supervisar els controls implantats a fi de verificar-ne la suficiència.
  • Actualització periòdica del Model, ja sigui per canvis organitzatius dins de Saba o com a conseqüència de modificacions en la legislació vigent.
  • Sensibilitzar l’Òrgan de Govern, tots els directius i empleats de Saba de la importància del compliment del Model de Prevenció de Riscos Penals i dels principis ètics recollits en el Codi Ètic de Saba.
  • Facilitar la formació adequada per donar a conèixer el Model de Prevenció.

Saba involucra a tota l’organització amb les millors pràctiques de Bon Govern Corporatiu

keyboard_arrow_up