Saba guanya el concurs impulsat pel grup industrial de participacions públiques a Itàlia (IRI) per privatitzar Italinpa, principal empresa de gestió d'aparcaments del país. Italinpa es converteix en Saba Itàlia.
Saba Itàlia aposta pel creixement i, basant-se en la seva pròpia capacitat financera, va passar de 12 nuclis d'aparcament a 21 en dos anys.
Acord amb el Grup Pirelli per adquirir el 25% de la societat Parcheggi Bicocca, que té la concessió per a la construcció i explotació de tres aparcaments a Milà.
Venda del 40% de les accions de Saba Itàlia a Autostrade, principal empresa concessionària d'autopistes del país. L'operació pretenia buscar el sòlid suport d'un soci local de prestigi i amb un ampli coneixement del mercat que facilités l'accés a possibles concursos i processos de venda
Amb l’entrada d’Autostrade s'inicia una etapa que dura quatre anys i que permet que Saba Itàlia es consolidi com una de les companyies més importants del sector de l'aparcament del país amb 41 explotacions a ciutats com Roma, Milà, Trieste, Verona, Assís i Rieti.
Itàlia concentra en aquest període el procés d’expansió internacional del Grup Abertis, amb l’adjudicació de nous aparcaments a Gènova (174 places), Sassari (1.740 places), Milà (340 places) i Pisa (392 places), i amb l’ampliació dels períodes d’algunes de les seves concessions. També cal destacar l’entrada en explotació d’alguns aparcaments a Milà.
Itàlia apareix com un focus geogràfic en el qual es preveuen importants inversions, ja que es tracta d’un mercat poc saturat en el qual existeixen oportunitats de negoci.
S’inauguren noves places i es preveu, a curt termini, continuar amb la política d’inversió en aquells projectes que han estat adjudicats a Saba, juntament amb la consolidació d’aquelles explotacions que s’han posat en marxa recentment.
Al gener de 2005, Saba va adquirir a Autostrade el 40% de Saba Itàlia, i va passar a controlar el 100% de la filial italiana.
Saba s’adjudica la gestió de 13 nous aparcaments, que incorporen 7.723 noves places.
Saba posa en marxa un nou aparcament a Gènova (Itàlia). Amb una capacitat de més de 200 places, la nova infraestructura inclou una àrea comercial de més de 425 metres quadrats. A la superfície de l’aparcament, s’hi habilita un centre esportiu i una àrea verda amb jocs infantils. Després d’aquesta operació, Saba Itàlia gestiona 55 nuclis d’aparcament a Itàlia, amb una capacitat de prop de 28.543 places.
Saba Itàlia inaugura un aparcament al centre de Pisa. Amb una capacitat de 283 places, és el primer nucli subterrani al centre històric de la ciutat. Durant les obres de construcció es van trobar restes arqueològiques significatives, que s’han preservat i que són visibles des de l’interior de l’aparcament.
Saba posa en marxa un nou aparcament a Trieste (Itàlia). El nucli està situat a l’hospital Ospedale Maggiore i disposa de 654 places, repartides en 7 plantes.
Saba inaugura un aparcament a Cremona (Itàlia). L’infraestructura està situada a la Piazza Marconi, en ple centre de la ciutat, i disposa de 248 places, repartides en dues plantes subterrànies.
Neix la Societat d’Aparcaments de Barcelona, S.A. (Saba), constituïda per un grup d'empresaris i financers de la ciutat vinculats a companyies del sector de la banca i de la construcció.
José Maria Mas Sardà n’era el President i Luis Marín, el Director General.
Adjudicació dels cinc primers aparcaments subterranis de Barcelona, Gràcia I, Gràcia II, Plaça Catalunya, Lluís Companys i Pau Casals, que representaven unes 4.000 places. És l’anomenada “primera concessió”.
Inauguració de Gràcia I, Gràcia II, Plaça Catalunya, Lluís Companys i Pau Casals.
Amb el convenciment que el projecte de Saba és viable, es compren fins a set aparcaments privats a zones cèntriques de Barcelona. Per exemple, Buenos Aires-Diagonal, Girona-Diagonal o Aragó 216.
Adjudicació de la “segona concessió” de Barcelona, configurada pels aparcaments de Rambla de Catalunya-Gran Via, Diputació-Llúria i Plaça Urquinaona.
El Banco de Bilbao, atret pel creixement del sector, entra a l’accionariat de Saba i en pren el control. Ángel Perdigó n’era el President i Luis Marín, el Director General.
Desenvolupament més enllà de Barcelona. Saba explora oportunitats dotant el seu negoci d’una capil·laritat territorial que ja no abandonarà mai més: Castelló, Mataró i Granollers, a la província de Barcelona, o Cadaqués i Blanes, a la de Girona.
Es consolida un projecte industrial i de compromís amb el llarg termini. Saba segueix la seva expansió a Saragossa, Sevilla i Madrid.
En el marc de projectes conjunts amb empreses constructores i promotores, Saba construeix els aparcaments en propietat de Travessera 17 i Travessera 43 a Barcelona.
El Banco de Santander i Barna Parking, propietat d'Enrique Gabarró, subscriuen l’ampliació de capital promoguda per Saba i adquireixen el control de la companyia.
Enrique Gabarró és nomenat President i Salvador Alemany, Director General.
Es formalitza la fusió per absorció de Barna Parking per part de Saba. Com a conseqüència de l’operació s’incorporen els aparcaments d’Hospital Clínic i Gràcia III.
En plena època preolímpica, l'Ajuntament de Barcelona va promoure tres grans operacions en el sector de l'aparcament subterrani: l'ampliació dels aparcaments de plaça Urquinaona i plaça Catalunya i la construcció d'un nou aparcament a la plaça de la Catedral.
Després d’anys d’obres i diferents projectes de construcció que donessin solució al destí de les restes arqueològiques trobades al subsòl, s’inaugura l’aparcament de la plaça de la Catedral de Barcelona.
Comença una dècada en la qual la internacionalització és un repte més que prioritari per a Saba. S’impulsa d’aquesta manera l’estudi d’operacions que al llarg dels anys donaran fruits a Portugal, Itàlia i Xile.
La Caixa compra a Barna Parking la seva participació a Saba i adquireix, a més, les accions del Banco de Santander i del Banco de Bilbao, i pren el control de la companyia. Una part de la compra la va fer directament i l'altra, a través de la concessionària d'autopistes Acesa.
Josep Vilarasau és nomenat President i Salvador Alemany és ratificat Director General.
S’assumeix la gestió de 14 aparcaments d’Inmobiliaria Colonial a Barcelona, Madrid, Alacant, la Corunya o Terrassa, entre altres ciutats.
La Societat d’Aparcaments de Barcelona, S.A. (Saba) canvia la seva denominació social a l’actual Saba Aparcaments, S.A., amb l’objectiu de facilitar l'expansió fora de l’entorn geogràfic de Barcelona i Espanya.
Inici de la gestió de l’aparcament de l’Aeroport de Barcelona, així com de la construcció de dos nous aparcaments, amb gairebé 5.000 places.
A Barcelona, Saba posa en marxa alguns dels seus aparcaments més emblemàtics, després de l’ampliació de les infraestructures i de la seva millora tant en sistemes com en accessos: Rambla Catalunya i Hospital Clínic.
Saba s’incorpora al recentment creat grup Abertis, presidit per Isidre Fainé, amb Salvador Alemany com a Conseller Delegat. En aquests moments, Saba era present a Espanya amb 91 explotacions, cosa que significa unes 50.000 places, aproximadament.
Juntament amb la internacionalització, es va iniciar en aquella dècada una fase en què es va potenciar la qualitat en aspectes clau com ara l'excel·lència en el servei, el manteniment i imatge dels equipaments, la gestió mediambiental sostenible i la certificació de la qualitat.
Es manté l’aposta per la qualitat en el servei i la innovació, amb el Sistema de Guiatge de Vehicles (SGV), així com les primeres actuacions en cotxe compartit i vehicles elèctrics.
Saba continua creixent a Espanya (Navarra, Catalunya i Comunitat Valenciana), amb noves adjudicacions i on aporta els signes distintius de la seva marca: Innovació tecnològica, qualitat de servei i emplaçaments privilegiats en centres urbans.
Saba representa un referent indiscutible per a tot el sector europeu.
Durant el 2006 es desenvolupa i es milloren solucions tecnològiques de senyalització dinàmica, sistema de guiatge de vehicles, Teletac i GPRS.
L’esforç realitzat en els últims anys per impulsar el creixement i la internacionalització de Saba comença a donar els seus fruits. Saba és l’operador líder a Espanya i un dels més grans d’Europa en el sector d’aparcaments. En aquests moments gestiona 95.320 places repartides en un total de 169 unitats d’explotació i està present a 69 ciutats, 42 d’elles a Espanya.
Saba reforça la seva presència al centre de la Península, amb l’adquisició d’un aparcament a Madrid de 357 places a la Plaza de los Monteses i a Catalunya amb l’adjudicació de l’aeroport del Prat, on Saba gestionarà un total de 24.719 places corresponents a la nova terminal 1 i a l’antiga terminal 2.
Dins de la política de millora continuada, els avenços realitzats per Saba en l’àmbit de les noves tecnologies en matèria de seguretat i prevenció de riscos on és pionera, destaca la implantació del sistema de pagament VIA T, que s’estén a un total de 26 aparcaments del Grup.
L’aposta de Saba per contribuir amb solucions a la millora de la mobilitat es materialitza amb noves iniciatives tecnològiques, entre les quals destaca la posada en marxa d’un centre de Gestió a Distància d’Aparcaments (Geda), un projecte tecnològic pioner en el control d’aparcaments i zones regulades de la xarxa de nuclis que la companyia gestiona a Espanya.
Saba segueix treballant en un procés d’expansió més homogeni, així com en la configuració d’un mix de negoci, amb una major participació d’altres activitats associades a concursos d'estacionaments a la via pública i la gestió d’aparcaments d’aeroports, ports, hospitals i centres comercials.
La companyia obté importants contractes de concessió de la gestió en aparcaments a aeroports (continuant amb l’explotació de Barcelona-El Prat i amb noves adjudicacions a Tenerife Sud, Girona, Reus, Almeria i Pamplona), ports (zona blava del port de Blanes), centres comercials (Illa Carlemany a Andorra) i hospitals (Mataró).
Saba s’afiança com un dels principals operadors en la gestió d’aparcaments d’aeroports. S'adjudica els contractes de gestió dels aparcaments dels aeròdroms d’Almeria i Pamplona, que se sumen als de Barcelona-El Prat, Girona, Reus i Tenerife Sud. En total, el Grup acumula prop de 37.126 places gestionades en aeroports espanyols. A aquestes, cal afegir-hi les quasi 635 places en concessió de l’aeroport de Brindisi, a Itàlia.
La innovació, l’aplicació de les noves tecnologies, la preocupació per donar resposta a les necessitats socials d’eficiència i la sostenibilitat mediambiental constitueixen els altres factors que marquen el desenvolupament de la companyia el 2010.
Saba desplega noves millores tecnològiques i de servei a la seva xarxa d’aparcaments, amb punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Com a part del programa de sostenibilitat de la companyia, s’introdueixen punts verds de recollida selectiva i, per la seva banda, la instal·lació de sistemes de pagament VIA T, a la seva sortida, assoleix un total de 34 aparcaments.
Amb més de 136.000 places operatives, Saba s’integra en el grup Saba Infraestructures, creat després de la reordenació dels negocis del grup Abertis, amb Salvador Alemany com a President i Josep Martínez Vila com a Conseller Delegat. La companyia manté l'aposta per la innovació, els avenços tecnològics, la mobilitat sostenible, la millora de la qualitat, el servei al client i l'anàlisi d'oportunitats de creixement, dins el marc del pla d'eficiència impulsat pel grup.
Saba llança la seva nova marca i imatge corporativa. Es potencia el valor històric de quasi 50 anys de la marca Saba i al mateix temps s’incorporen elements de la nova companyia.
Saba reforça la seva figura com a actor de referència en el debat de la mobilitat urbana, sorgit amb força en els últims anys com a conseqüència de l'evolució de les ciutats: el creixement dels desplaçaments que s'hi produeixen i la problemàtica associada a la mobilitat que deriva en congestió, contaminació i accidents. Com a operador industrial de referència en el desenvolupament de solucions en l'àmbit de la mobilitat urbana, Saba proposa un nou model de mobilitat sostenible centrat en construir ciutats i comunitats inclusives, segures, resilients i sostenibles.
Saba manté la seva aposta pel creixement, la millora de l’eficiència i la generació de valor per a l'accionista. El grup destaca el sentit industrial en la gestió dels seus negocis, la solidesa de les seves activitats i l’aposta per noves oportunitats de desenvolupament.
Saba inicia a Barcelona la implantació del nou sistema d'accés i pagament als seus aparcaments que s'estendrà, en una fase posterior, al conjunt de la seva xarxa. El dispositiu VIA T agilitza l’accés a la infraestructura: permet l’entrada i sortida sense tiquet, sense passar pel caixer i sense necessitat d’haver d’aturar el vehicle.
Saba es manté fidel a una filosofia de gestió i creixement. Una companyia guiada per un control rigorós de les seves relacions amb tots els stakeholders, que construeix un equilibri basat en la satisfacció dels clients, accionistes, empleats i societat en general, amb l'objectiu principal de crear valor per a l'accionista i sortir a borsa a mitjà termini.
El creixement es manté com a repte principal des de la constitució de Saba Infraestructures i el 2013 és un clar exemple d’aquesta ambició. En aquest exercici s’assumeixen 88.000 noves places a 52 ciutats, després de la consecució de dues importants operacions, Aena i Adif.
Saba s’adjudica el contracte de gestió dels aparcaments de 14 aeroports (Lot mediterrani) de la xarxa d'Aena, amb 57.000 noves places, que proporciona a la companyia un avantatge competitiu i d’experiència en la gestió d'economies d'escala.
Saba assoleix el contracte de gestió i explotació dels aparcaments en les 51 estacions de ferrocarril d'Adif, amb 22.000 noves places a 72 aparcaments, que permet a l’empresa potenciar la seva capacitat de gestió operacional, tècnica i comercial, amb un impacte significatiu en l'augment de perímetre.
Les dues operacions constitueixen un salt qualitatiu i quantitatiu de primer ordre, i s’incrementa en un 68% el nombre d’aparcaments i en un 40% el nombre de places. Totes dues permeten assegurar que l’estratègia adoptada el 2011 va ser l’encertada.
Adif i Saba signen el contracte per a l’arrendament i l’explotació de 72 aparcaments del gestor ferroviari.
Saba tanca una de les seves operacions més significatives: l’adjudicació del 60% de la companyia mixta Bamsa, constituïda per l’Ajuntament de Barcelona. Una operació de col·laboració público-privada que entronca amb la naturalesa concessional de Saba i que permet a la companyia dissenyar una proposta per a la gestió de la mobilitat als centres urbans, a més de reforçar el futur de la companyia. Aquesta operació no només garanteix el creixement de la companyia, sinó que li atorga futur, ja que es tracta d’una concessió per a 25 anys. Bamsa gestionarà 26 aparcaments a Barcelona, amb un total de 12.555 places.
Bamsa és un projecte singular i el seu objectiu és portar els aparcaments a l'avantguarda internacional amb una inversió molt important, pensada per millorar les condicions de confort dels clients, i amb un innovador disseny de pintura i senyalització que afavoreix la lluminositat i la disposició de places més amples. També suposa un canvi cap a sistemes de control i cobrament amb tecnologia òptica, la incorporació del VIA T en aquells aparcaments que no el tenien, un nou sistema de guiatge de vehicles amb una il·luminació millor i més eficient, especialment a la zona d'aparcament, i un canvi de model operatiu i de manteniment a gran escala.
El grup Saba formalitza el 2016 la desinversió de la seva cartera de parcs logístics. Amb aquesta transacció, es tanca una etapa en què la companyia ha dut a terme quatre operacions de desinversió successives, que totalitzen 300 milions d'euros en fons propis i maximitzen el valor d'aquesta línia de negoci, i que han permès dur a terme operacions significatives com les d'Adif i Bamsa o CPE a Portugal, cosa que reforça, a més, la capacitat de Saba per seguir creixent en l'activitat d'aparcaments.
Des de 2011, Saba ha incrementat el seu nombre d'aparcaments en més del 80%, fins als 371, i el de places, en un 43%, fins a les 195.000, amb una inversió acumulada en expansió de 482 milions d'euros.
Saba continuarà apostant pel creixement com un dels principals vectors d'activitat, al mateix temps que seguirà insistint en la identificació d'oportunitats i la diversificació geogràfica, sempre des d'una òptica selectiva.
La companyia fa front al repte d’una realitat canviant en què les noves tecnologies establiran nous paràmetres i diferents normes de joc, i seran referent en àrees com l’eficiència, la innovació tecnològica i la proactivitat comercial. Exemples d’això són: el Centre d’Atenció i Control (CAC), la implantació a les vies d’entrada i sortida del VIA T, l’App de Saba, la nova web de negoci o la renovació tecnològica dels sistemes de control i cobrament.
S’inaugura a Porto el Ponte da Arrábida, un dels sis ponts que hi ha a la ciutat per travessar el riu Duero, i el pont d’arc més gran de formigó armat del món en el moment de la seva construcció. Té una longitud de plataforma total de 614,6 m i una amplada de 26,5 m. El disseny i la construcció van ser obra de l’enginyer Edgar António de Mesquita Cardoso.El 23 de maig de 2013 va ser declarat monument nacional.
En acabar l’any, el parc espanyol d’automòbils —incloent camions, autobusos, turismes i motocicletes – arriba als 2,7 milions d’unitats. Barcelona, amb 445.726 vehicles, i Madrid amb 423.180, encapçalen el rànquing de províncies “motoritzades”. Durant els primers sis anys de la dècada, el parc automobilístic espanyol havia crescut un 272%.
Inauguració de l’edifici Torres Blancas de Madrid, obra de Sáenz de Oiza. S’anomena així ja que inicialment estava previst aixecarhi dues torres revestides amb pols de marbre blanc mesclat al formigó. Va ser el primer edifici en altura de l’arquitecte i es considera l’obra més reeixida del seu autor, amb una síntesi de racionalisme i organicisme.
S’inauguren el parc d’atraccions de la Casa de Campo de Madrid iel telefèric.
Neix el projecte Walden 7, un edifici emblemàtic a Sant Just Desvern (Barcelona), obra de l’estudi Taller de Arquitectura dirigit per Ricardo Bofill. Originàriament s’anomenava Ciutat de l’Espai i consistia en la construcció d’una gran quantitat d’habitatges autogestionats per simular una petita ciutat en vertical, amb cases i pisos, carrers, botigues i comerços.
L’Ajuntament de Barcelona obre al públic el Parc del Laberint d’Horta, el jardí històric més antic que es conserva a la ciutat, en un vessant de la serra de Collserola. Iniciat el 1794 i acabat en la seva primera fase el 1808, va ser obra de l’arquitecte italià Domenico Bagutti. El parc inclou un jardí neoclàssic del segle xviii i un jardí romàntic del segle xix.
Santiago de Xile inaugura la seva primera línia de metro. Des d’aleshores, l’extensió ha augmentat considerablement fins a convertir-se en el segon metro més llarg d’Amèrica Llatina, després del de Ciutat de Mèxic. Actualment, disposa de cinc línies, 108 estacions i una extensió de 103 km, que utilitzen diàriament 2.300.000 passatgers.
Inauguració de l’edifici del Banco Bilbao Vizcaya de Sáenz de Oiza al complex AZCA de Madrid. Aquest mateix any també es construeix l’edifici Bankinter, de Rafael Moneo, al Paseo de la Castellana.
Es completa el tancament de la M-30, el primer cinturó de circumval·lació de la ciutat de Madrid. Amb una longitud de 32,5 km i una intensitat de circulació mitjana de 304.423 vehicles diaris, és la via més transitada d’Espanya.
En una dècada, els municipis dels afores de les àrees metropolitanes de Barcelona i Madrid creixen espectacularment. Fuenlabrada multiplica per deu la seva població. De 7.000 a 78.000. Móstoles, de 18.000 a 150.000; o Alcorcón, de 46.000 a 140.000. L’Hospitalet arriba gairebé als 300.000 habitants; Santa Coloma supera els 140.000 i Badalona els 230.000.
La població de la província de Madrid creix en un milió d’habitants i passa de 3,7 milions a 4,7 entre 1970 i 1981. Per la seva banda, Barcelona manté la seva població quasi constant, amb 1,7 milions de veïns, una xifra similar a l’actual.
El 17 d’octubre Barcelona és escollida com a ciutat organitzadora dels XXV Jocs Olímpics de 1992 (i IX Jocs Paralímpics) i comença la gran transformació de la ciutat. A la construcció dels complexos esportius – remodelació de l’Estadi Olímpic, construcció del Palau Sant Jordi – s’hi sumen obres tan importants com la construcció de les rondes de circumval·lació de la ciutat, la recuperació de les platges i tot el front marítim (zona del Maremagnum), la construcció de nous barris com el de la Vila Olímpica o la millora del sistema de transport i modernització del metro.
Roma és l’amfitriona de la final del Campionat Mundial de Futbol.
Se celebren els Jocs Olímpics de Barcelona. La ciutat recupera el mar. Entra en funcionament la nova torre de telecomunicacions de Collserola, projectada per l’arquitecte britànic Norman Foster.
La Unesco declara Patrimoni de la Humanitat el centre històric de Porto. També s’inclouen en aquesta denominació les muralles de la ciutat.
Se celebra a Lisboa l’Exposició Universal Expo 98, amb participació de 155 països i més de 10 milions de visitants. Arquitectònicament, l’Expo va renovar completament les àrees riberenques de la ciutat. L’edifici més icònic de l’Expo va ser el Pavelló de Portugal, desenvolupat per Álvaro Siza, guanyador del premi Pritzker el 1992 i un dels arquitectes més importants del nostre temps.
Reinauguració del Teatre del Liceu. Després de l’incendi del 31 de gener de 1994 que va destruir-ne la sala i l'escenari. El nou Liceu – amb una aparença fidel a l’anterior però dotat d’una infraestructura tècnica molt avançada i ampliat amb els solars veïns de la Rambla, carrer de Sant Pau i carrer Unió – va obrir les seves portes el 7 d’octubre de 1999.
La celebració del Fòrum Universal de les Cultures permet abordar també canvis urbanístics profunds a Barcelona: es va recuperar la zona del Besòs, fins aleshores poblada per antigues fàbriques en desús, regenerant tot el barri del Poblenou i construint el nou barri de Diagonal Mar. També es va poder construir el port esportiu de Sant Adrià de Besòs, que va permetre fer arribar l’Avinguda Diagonal fins al mar.
S’inaugura “La Casa da Música” de Porto, una nova sala de concerts, dissenyada per l’arquitecte holandès Rem Koolhaas. La seva construcció va enquadrar-se en el projecte Porto 2001-Capital Europea de la Cultura. Avui, aquest edifici s’ha convertit en una de les icones de la ciutat.
Barcelona acull la primera edició del Mobile World Congress, considerat el més important del món en el sector de les comunicacions mòbils. Les dimensions i l’impacte d’aquesta fira creixen any rere any. En l’edició de 2017, hi van participar més de 2.300 companyies, va acollir més de 108.000 assistents de 208 països diferents i va ser cobert per aproximadament 3.500 periodistes d’arreu del món.
Lisboa torna a ser centre de l’atenció internacional amb la celebració d’una cimera que reuneix a caps d’estat i de govern dels estats membres de l’OTAN – entre ells el nou president d’Estats Units, Barack Obama – , i a la qual també hi assisteix com a convidat el president rus Dmitri Medvédev.
Finalitzen les obres del Parc Madrid Río, una zona de vianants i de lleure construïda als marges del riu Manzanares, sobre el traçat soterrani de l’autopista M-30. Un segle després de la canalització del riu (1914), un corredor ambiental de quasi tres mil hectàrees dins del terme municipal s’estén des d’El Pardo fins a Getafe i enllaça zones verdes de la ciutat de gran importància com la Casa de Campo, el Parque de la Arganzuela o el Parque del Manzanares Sur.
El Festival Sónar celebra el 2013 la seva vintena edició. Creat el 1994 pel periodista musical Ricard Robles i els músics i artistes visuals Enric Palau i Sergio Caballero, el Sónar està considerat un dels principals festivals de música electrònica i experimental del món, i cada any atrau a més de 80.000 persones a Barcelona.
S’inaugura la Gran Torre Santiago que, amb els seus 300 metres d’altura i 62 pisos, es converteix en l’edifici més alt d’Amèrica Llatina i en el quart més alt de l'hemisferi sud, després de la Torre de Sydney (309 m), la Queensland Number One (323 m), totes dues a Austràlia, i la Sky Tower (328 m) de Nova Zelanda.
Després de 17 mesos d’obres de restauració, la Fontana de Trevi torna a donar aigua. La font més famosa de Roma, i una de les més boniques del món, va estar quasi un any i mig tancada i sense aigua per restaurar els desperfectes que acumulava. Les obres de restauració van costar 2,2 milions d’euros que van ser aportats per una marca de moda italiana.
Adquisició per part de Saba del 50% d'Spel a Sonae Inmobiliaria. Saba assumeix la gestió dels aparcaments dels centres comercials.
Ampliació de capital de 433 milions d’escuts, a la qual acudeixen a parts iguals Saba i Sonae. Aquest augment del capital social respon al fort procés inversor en què està immersa la Societat.
Adjudicació per a la construcció i explotació de dos aparcaments al centre de Portimao, amb un total de 530 places.
Acord per a l’ampliació de l’aparcament de Praça Lisboa, de Porto, a les places contigües Carlos Alberto i Dos Leões. L’operació comporta, addicionalment, la construcció i explotació d’un nou aparcament de 756 places a la zona d’influència del Palau de Justícia.
Comença una època amb gran activitat en la presentació d’ofertes. Saba aposta per Portugal i el seu creixement en aquest país, amb un mercat en auge.
Durant aquesta fase d’expansió, els dos accionistes de la companyia van complir a la perfecció els seus respectius papers: Saba, com a soci industrial, va aportar el coneixement del negoci i va liderar la gestió de les operacions dels aparcaments; Sonae, com a soci local, va facilitar el contacte amb l'administració, va aportar els aparcaments dels seus nous centres comercials i va assumir totes les funcions de suport i back office.
Saba, a través d’Spel, continua la consolidació a Portugal amb la inauguració de nous aparcaments a Lisboa, Porto, Matosinhos, Viseu i Portimao.
L’expansió internacional ja concentra una part significativa dels increments d’operativa de Saba i suposa una part important del potencial de creixement futur.
Saba augmenta la seva participació a Spel un 50%, amb la qual cosa passa a controlar el 100% de la companyia i consolida, així, la seva presència a Portugal. Spel aportava al Grup la gestió de 19 centres i 15.850 places d’aparcaments.
S’inicia l’explotació d’un aparcament a Leiria, amb 140 places, projecte que també contempla la construcció de 309 places addicionals.
Inauguració de l’aparcament Fonte Luminosa, de Leiria. Té 309 places.
Inauguració de l’aparcament Primero de Maio, a Portimao, de 335 places.
Renovació de la concessió de l'aparcament de l’Estádio Universitário de Lisboa.
Saba s’adjudica la gestió de quatre aparcaments a la península portuguesa de Troia
Saba Aparcaments posa en marxa el seu nou aparcament d’As Cardosas a Porto. La companyia gestiona 27 nuclis i 18.616 places a Portugal.
Saba obté la gestió dels aparcaments del nou Hospital de Vila Franca de Xira (Lisboa). La companyia gestiona 20.162 places en 24 nuclis de Portugal.
Saba obté la gestió de l’aparcament del nou campus de l’escola de negocis Porto Business School, amb una capacitat de 400 places.
Saba adquireix la concessionària portuguesa CPE i duplica la seva xarxa d’aparcaments en aquest país. L’operació implica incorporar 15 nous aparcaments amb més de 8.000 places a nou ciutats de Portugal.
La cerca de noves oportunitats se centra en Amèrica amb l’establiment a Xile mitjançant la constitució de Saba Xile i l’adquisició de 6 aparcaments ubicats a Santiago de Xile i Concepción, amb un total de 2.464 places.
Saba Xile adquireix a la companyia francesa Vinci, un conjunt de quatre aparcaments de concessió (1.340 places) i dos aparcaments en gestió (1.458 places). Amb aquesta operació, Saba disposa de 5.262 places d’aparcament, distribuïdes en 12 centres, a Xile, cosa que ja la converteix en líder en aquest país.
Adjudicació de la construcció i explotació de l’aparcament de la Plaza Tribunales de Justicia, de 415 places.
Adquisició de la Sociedad Concesionaria Plaza de la Ciudadanía, titular de la concessió d’un aparcament a Santiago de Xile, de 556 places.
Saba adquireix un aparcament en concessió al centre de Santiago de Xile. L’estacionament, de 304 places, destaca per la seva ubicació privilegiada al costat de la Plaza de Armas de la ciutat.
Saba inicia l’explotació d’un nou aparcament a Concepción (Xile). L’aparcament, de 415 places, inclou una nova proposta de paisatgisme i arborització de la plaça, davant del Palacio de Tribunales de Concepción.
Saba comença a gestionar l’aparcament del Centro de Innovación Anacleto Angelini de la Pontificia Universidad Católica de Xile, amb 399 places.
Saba resulta adjudicatària del contracte de gestió dels aparcaments de l’aeroport Arturo Merino Benítez, a Santiago de Xile.
El contracte de Saba signat amb Nuevo Pudahuel, societat concessionària de l’aeroport, suposa la gestió de 4.500 places d’aparcament. L'aeroport està en ple procés de construcció d'una nova terminal i de l'ampliació de l'aparcament fins a un total de 7.800 places.